Rosenin ja Ungernin maalinnoitusten ääreltä lähtevä kaunis Ehrensvärdin polku on historialtaan mielenkiintoinen.
Kahden kilometrin mittaisella polulla voit ihastella luontoa ja samalla tutustua polun varren infotauluista Loviisan historiaan ja maalinnoitusten rakentamisen eri vaiheisiin.
Ehrensvärdin polku on toinen kaksiosaisesta Loviisan historiasta kertovasta polkureitistöstä, toinen on Myllyharjun kaupunkikävely
Ruotsalaiset aloittivat 1700 luvun alkupuoliskolla vahvistamaan itärajaansa. Ensimmäiset linnoituskohteet olivat Loviisan alueelle suunniteltu kaksoislinnoitus, josta Svartholman merilinnoitus suojasi Loviisaa mereltä päin uhkaavasta vaarasta ja Loviisan kaupunkilinnoitukset piti suojata Suuren Rantatien kautta tulevaa uhkaa vastaan.
Augustin Ehrensvärdin laatiman suunnitelman mukaan Loviisaan oli tarkoitus rakentaa erittäin säännöllinen kuuden bastionin keskuslinnoitus, jonka heikoimpien kohtien suojaksi suunniteltiin rakennettavaksi myös ulkovarustuksia. Tavoitteena oli rakentaa linnoitus, jonka puolustamiseksi tarvittaisiin 2 000 miestä, mutta jonne voitaisiin tarvittaessa sijoittaa jopa 8 000 miestä.
Linnoituksen rakennustyöt alkoivat vuonna 1748 Linnoituksen itäpuolelle Kuninkaantien molemmin puolin ryhdyttiin rakentamaan bastioninmuotoisia linnakkeita Rosenia ja Ungernia, Kumpaankin linnakkeeseen rakennettiin 22 tykkikasemattia sekä niiden katolla kulkeva ampumatasanne. Linnakkeet saivat nimensä Suomen silloisen kenraalikuvernöörin G. Rosenin ja kenraali von Ungernin mukaan. Linnoitus ei koskaan valmistunut, sillä Kuningas Kustaa III määräsi linnoituksen rakennustyöt lopetettavaksi vuonna 1775. Tuosta ajasta on vielä edelleen nähtävissä runsaasti erilaisia rakenteita.
Ehrensvärdin nimeä kantava polku on vanhoja vallihautoja ja linnoitteita kiertävä idyllinen kaupunkikävely, jonka varrelle on pystytetty lukuisia opastauluja kertomaan linnoituksista ja niiden rakentamiseen vaikuttavista asioista paikallista luontoa ja silloista elämän menoa unohtamatta.
Tervetuloa tälle antoisalle kaupunkikävelylle.
Kirjoittajan vinkit
Loviisan linnoittamisen aikaan rakennettu komendantin talo toimii nykyään Loviisan kaupunginmuseona. Se sijaitsee pikkuisen poikkeaman päässä reitistä ja on käymisen arvoinen paikka.
Reittityypit
Turvallisuus
Älä kiipeile linnoituksilla, sillä ne ovat muinaismuistolain alaisia kohteita ja kiipeily siellä on kiellettyä. Siellä on myös monin paikoin sortumisvaara.
Neuvoja ja vinkkejä
Polun toinen lähtöpiste on Loviisan urheilukentän parkkipaikalla (Urheilutie 23) jossa myös postilaatikko, josta voi ottaa reitin kartan.
Aloitus
Päätepiste
Reittiohje
Lataa Outdooractive app sovelluskaupastasi ja seuraa sen avulla reittiä.
Joukkoliikenne
Joukkoliikenneystävällinen
Loviisaan pääsee linja-autoilla Helsingin ja Kotkan suunnasta, aikataulut Matkahuollon sivuilta.
Linja-autoasema sijaitsee aivan keskustassa.
Ajo-ohjeet
Kotkan suunnasta saapuessa nouse E-18 moottoritien rampista 67 ja jatka kohteeseen ajo-ohjeita seuraten.
Helsingin suunnasta saapuessa nouse E-18 moottoritien rampista 66 ja jatka kohteeseen ajo-ohjeita seuraten.
Pysäköinti
Lähtöpaikalla on runsaasti ilmaista pysäköintitilaa.
Muista parkkikiekko!
Koordinaatit
Välineet ja varusteet
Reitti on suurelta osin kapeaa hiekkatietä. Reitin pohjoispäässä on muutaman sadan metrin matkalla polkua, joka voi sateisina aikoina olla hieman kostea. Tämä on hyvä huomioida kenkiä valittaessa.
Reitistä on myös lyhyempi versio joka on liikuntarajoitteisten kuljettavissa. Se löytyy pyörätuolimerkkejä seuraten.
Tilastot
- 2 Reitin kohteet
- 2 Reitin kohteet
Kysymyksiä ja vastauksia
Onko sinulla kysyttävää tästä sisällöstä?
Arvostelut
Arvioimalla autat muita!
Kävijöiden kuvia