Saimaan saaristoreitti
Saimaan saaristoreitti vie pyöräilijän Saimaan saaristomaisemiin. Reitti kulkee Ensimmäisen ja Toisen Salpausselän kautta.
Saimaan saaristoreitti on perinteinen ja suosittu pyörämatka Kyläniemen kautta eteläisen Saimaan alueella.
Saaristoreitillä voit tutustua Lappeenrannan ja Imatran kaupunkien nähtävyyksiin sekä kolmeen viehättävään kirkonkylään Taipalsaarella, Ruokolahdella ja Joutsenossa.
Reitille kannattaa varata aikaa useampi päivä, sillä nähtävää on paljon, esim. useita Saimaa Geopark -kohteita. Geologiasta kiinnostuneelle erityistä on pyöräily pitkin mannerjään muotoilemia suuria reunamuodostumia, Salpausselkiä. Ensimmäinen Salpausselkä on nähtävissä Imatralta Lappeenrantaan ja Toinen Salpausselkä Kyläniemessä. HUOM! Reitti on etappireitti, jonka kohteet löydät etappien sivuilta valitsemalla etapin otsikon alta löytyvästä luettelosta.
Rasti-lautalla tehtävään Sarviniemen ja Kyläniemen väliseen vesistön ylitykseen tulee hankkia lippu Matkahuollon lipunmyynnistä. Kirjoita "mistä" ja "mihin" kenttiin laiturit "Sarviniemi laituri" ja "Kyläniemi laituri". Liput tulee hankkia kaikille matkustajille.
Ajantasaiset aikataulut ja vuorot Sarviniemi-Kyläniemi
Ajantasaiset aikataulut ja vuorot Kyläniemi-Sarviniemi
M/S Rastin reitit ja aikataulut kesä 2023
Saimaan saaristoreitin pyöräilykartta 2023
Kaupungeissa on erilaisia majoitusmahdollisuuksia, maaseutuosuuksilla varaukset pieniin paikallisiin majoitusyrityksiin kannattaa tehdä ennen matkalle lähtöä.
Reitin pintamateriaalit: asfaltti, soratie.
Pappilansalmen henkilölossi
Lappeenrannan kaupunki on avannut ilmaisen venevuokrauspalvelun Pappilansalmen ylittämiseen syyskuussa 2021. Pappilanniemen ja Pienen Lamposaaren välinen noin 150 metrin pituinen soutuveneyhteys yhdistää läntisen ja rakenteilla olevan itäisen rantaraitin toisiinsa.
Ylitysmahdollisuus laajentaa myös alueen pyöräilyverkostoa, sillä se avaa uuden väylän rantaraittien lisäksi Pappilanniemen ja Mikonsaaren luontopoluille sekä Taipalsaaren maisemareitille.Entisen Pappilansalmen lossin paikalla Isännöitsijäntien päädyssä on vuokrattavana kolme soutuvenettä. Niitä pääsee käyttämään maksuttomasti sähköisen varausjärjestelmän kautta.Veneet on tarkoitettu ainoastaan Pappilansalmen ylittämiseen. Lisätietoja ja varausohjeet täältä.
Kirjoittajan vinkit
Liittämällä mukaan Savitaipaleen kierroksen näet kirkonkylän lisäksi Kärnäkosken linnoituksen ja Partakosken.
Ruokolahden ja Utulan välin voi kulkea myös viehättävää Äitsaaren maisematie -reittiä pitkin.
Saimaan saaristoreitti linkittyy Puumalan saaristoreittiin lauttayhteydellä, joka kuljettaa pyöräilijöitä Sarviniemestä Puumalan Lintusaloon.
Rasti-lautta tekee kesällä myös saariretkiä Saimaalle. Tarkista lautan aikataulut: Rastilautta ja saariretket.
Sarviniemen osoite: Suur-Saimaantie 2000, 54920 Taipalsaari.
Pappilansalmen henkilölossi
Lappeenrannan kaupunki on avannut ilmaisen venevuokrauspalvelun Pappilansalmen ylittämiseen syyskuussa 2021. Pappilanniemen ja Pienen Lamposaaren välinen noin 150 metrin pituinen soutuveneyhteys yhdistää läntisen ja rakenteilla olevan itäisen rantaraitin toisiinsa.
Ylitysmahdollisuus laajentaa myös alueen pyöräilyverkostoa, sillä se avaa uuden väylän rantaraittien lisäksi Pappilanniemen ja Mikonsaaren luontopoluille sekä Taipalsaaren maisemareitille.Entisen Pappilansalmen lossin paikalla Isännöitsijäntien päädyssä on vuokrattavana kolme soutuvenettä. Niitä pääsee käyttämään maksuttomasti sähköisen varausjärjestelmän kautta.Veneet on tarkoitettu ainoastaan Pappilansalmen ylittämiseen. Lisätietoja ja varausohjeet täältä.
Reittityypit
Näytä korkeusprofiiliTurvallisuus
Reitin pintamateriaali: asfaltti ja soratie. Reitillä on soratieosuuksia Sarviniemen ja Taipalsaaren kirkonkylän välillä. Yhteensä sorateitä on reitillä n. 7 km.
Ennen retkeä on hyvä tarkistaa sääennusteet.
Hätätilanteessa soita numeroon 112. Kerro sijaintisi, sekä mitä on tapahtunut ja kuuntele ohjeet.
Reitti on merkitty sinisin pyöräreittiopastein, joissa on Saimaan saaristoreitin logo.
Metsähallituksen retkietiketti
Neuvoja ja vinkkejä
Varaa liput pyörälautalle hyvissä ajoin.
Alueen palvelutarjontaa ja muuta lisätietoa Saimaa Cycling- -sivustolta.
Aloitus
Päätepiste
Reittiohje
Reitille voi lähteä esimerkiksi Lappeenrannan satamasta tai Imatran keskustasta. Lappeenrannasta vastapäivään kierrettäessä ajetaan ensin Saimaan kanavan yli kohti Joutsenoa ja alkumatkasta pyöräilijä voi tutustua Saimaan kanavan historiaan kanavamuseossa (Saimaa Geopark -kohde). Joutsenosta löytyy tarpeellisia palveluja, samaten kuin Imatralta. Imatralla on Suomen vanhin matkailunähtävyys, Imatrankoski (Saimaa Geopark-kohde), jota matkailijat ovat ihmetelleet 1700-luvulta lähtien. Saimaan vedet Laatokkaan johtava Vuoksi halkoo kaupunkikuvaa. Suomen kauneimmaksi rakennuksesti useamman kerran valittu Imatran Valtionhotelli on reitin varrella. Pyöräilyreitti seuraa Vuoksen rantaa noin seitsemän kilometrin verran. Reitti kulkee mukaillen Imatranajo, IRRC-rataa ja sen lähtöpaikan ohi. Matkalle sattuu monta museota ja muistomerkkiä.
Seuraavaksi tullaan Vuoksenniskalle, joka on teollisuuden synnyttämä Imatran toinen kaupunkikeskus. Siellä on Alvar Aallon suunnittelema Kolmen ristin kirkko, joka on merkittävä nähtävyys. Kaukopään tehdas on yksi maailman suurimmista ja moderneimmista paperitehtaista, jolle avautuu näkymä Salosaarelle menevältä patotieltä.
Salosaarelta saavutaan Ukonsalmen sillan yli Ruokolahden kirkon luokse (Saimaa Geopark-kohde). Kirkko tunnetaan Albert Edelfeltin maalauksesta Ruokolahden eukkoja kirkonmäellä. Vuonna 1854 valmistunut kirkko, 1752 valmistunut vanha kellotapuli sekä hautausmaat sankarihautoineen tarjoavat rauhallisen ympäristön levähtämiseen. Kirkonmäeltä löydät myös Ruokolahden museon ja Ruokolahti-talon, jonka pihapiiriin on siirretty vanhoja ruokolahtelaisia ulkorakennuksia. Rasilasta löytyy kauppa- ja ravintolapalveluja sekä uimaranta. Ruokolahdelta löytyy myös majoituspalveluita pyöräilijöiden tarpeisiin.
Matka jatkuu Puumalantietä, jolla pitää pysyä tarkasti tien sivussa, sillä piennar on kapea ja tiellä kulkee paljon liikennettä, kuten puutavararekkoja. Poikkea Syyspohjan Salpa-asemalla, jossa on nähtävissä toisen maailmansodan aikaan rakennettuun Salpalinjaan liittyviä Salpalinjaan kuuluvia valmiita linnoitteita, keskeneräisiä ja sortuneita korsuja, veden täyttämiä korsujen pohjakaivantoja sekä järeistä kivistä koostuvaa panssariestelinjaa.
Puumalantieltä käännytään kohti Utulaa. Utulantie kulkee Toisella Salpausselällä (Saimaa Geopark -kohde), jolle on tyypillistä tasaiset karut mäntykankaat. Sieltä on kauniit näkymät etelän puolelle Saimaalle sekä Utulan kylälle sitä lähestyttäessä. Utulassa on kauppa, jossa voi täydentää eväsvarastoja.
Utulasta lähdettäessä noin viiden kilometrin päässä on Huuhanranta, joka yksi Saimaan pisimmistä hiekkarannoista. Rannalle on noin kilometrin matka isolta tieltä. Huuhanranta on myös Saimaa Geopark -kohde. Siellä on laavu ja tulipaikkoja ja omatoiminen leiriytymismahdollisuus.
Toinen Salpausselkä jatkuu Kyläniemeen, joka on nykyisin saari. Etelä-Saimaa jakautui 1700-luvulla Venäjän ja Ruotsin valtakunnan kesken ja turvatakseen liikkumismahdollisuuden venäläiset rakennuttivat generalissimus Aleksandr Suvorovin johdolla Suvorovin kanavina tunnetut kanavat, joista yksi teki Kyläniemestä saaren. Kanavaa on sittemmin levennetty ja se ylitetään nykyisin lossilla. Lossimatka kestää muutaman minuutin ja sen aikana ehtii nauttia huimaavista maisemista. Maisemat ovat hienot myös Kyläniemessä: Toisen Salpausselän harjanteet, jääkauden jättämät kivilouhikot ja muinaisen Saimaan rannan vaihtelevat korot ovat näkyvissä pitkin matkaa. Kyläniemen kärjessä on viihtyisä Rastinniemen virkistysalue (Saimaa Geopark-kohde), jossa on grillikatos. Siellä voi leiriytyä.
Kyläniemestä pääsee pyörälautalla yli Sarviniemeen. Lauttakuljetuksen jälkeen rantautuminen on Sarviniemen virkistysalueella, joka on jälleen yksi Saimaa Geopark -kohde. Siellä kannattaa levähtää ennen ajoa Taipalsaaren suuntaan, mutta Sarviniemessä ei saa yöpyä. Taipalsaarella on matkan varrella tarjolla majoituspalveluita ja kirkonkylässä myös ravintolapalveluja. Kirkon ja kunnantalon läheisyydessä on historiallinen Röytyn kotiseututalo, joka on ollut sotilasvirkatalo ja kievari. Siellä on kesällä kahvila.
Taipalsaaren ja Lappeenrannan välillä on yksi kauneimpia maisemateitä, jossa on turvallinen pyörätie. Matkalla Lappeenrantaan sijaitsee Kuivaketveleen esihistoriallinen linnavuori. Lappeenrannassa kannattaa pistäytyä generalissimus Suvorovin rakennuttamassa Linnoituksessa, joka on osa Suvorovin linnoituksina tunnettua 1700-luvun lopun linnoitusketjua. Linnavuori ja Linnoitus ovat Saimaa Geopark -kohteita.
Joukkoliikenne
Saimaan saaristoreitille voit lähteä esim. Lappeenrannan satamasta tai Imatran keskustasta. Lappeenrantaan ja Imatralle pääsee junalla tai linja-autolla.
Junien aikataulut voit tarkistaa VR:n sivuilta.
Linja-autojen aikataulut voit tarkistaa Matkahuollosta.
Lappeenrannan paikallisliikenteen aikataulut (Lappeenrannan Matkakeskukselta satamaan liikennöi paikallisliikenteen bussilinja 3.)
Imatran paikallisliikenteen aikataulut (Imatran Matkakeskukselta Imatrankoskelle liikennöivät paikallisliikenteen kaikki bussilinjat.)
Ajo-ohjeet
Lappeenrannan satama, osoite: Satamatie, 53900 Lappeenranta.
Imatran keskusta, osoite: Imatrankoskentie, 55610 Imatra.
Pysäköinti
Lappeenrannan satamassa on pysäköintipaikkoja.
Myös Imatran kekustasta lötyy pysäköintipaikkoja, joista osa maksullisia.
Koordinaatit
Välineet ja varusteet
Pukeudu retkelle säänmukaisesti. Suositeltavaa olisi ottaa mukaan myös EA-varusteet, sadevaatteet, varavaatteet sekä riittävästi eväitä ja juomista.
Reittiin liittyviä tuotteita ja paketteja
This trip is for you, who are interested in nature and want to explore Finnish culture. Take a refreshing tour around our Village trail. Explore the ...
Salpalinjan Hovi on hirsirakenteisesta kyläkoulusta kunnostettu kartanomainen hotelli. Hotelli sijaitsee keskellä Etelä-Karjalan kaunista luontoa ja ...
Oletko lähdössä retkelle, mutta et haluaisi kantaa kaikkia tarvikkeita mukanasi? Vai haluaisitko vain kokeilla jotain uutta? Miltä kuulostaisi ...
Säätiedot reitin lähtöpisteessä
Tilastot
- 7 Etapit
Lappeenrannan vilkkaasta satamasta Saimaan rantamaisemia seuraillen Joutsenoon. Matkan varrella mm. Saimaan kanava museoineen sekä Ilottulan ...
Joutsenon ja Imatran välillä pääset pyöräilyn flow-tilaan rauhallisia maalaisteitä ajaessa. Tämän osuuden palvelut ja nähtävyydet ovat taajamissa ...
Imatrankoskelta suunnataan Vuoksen vartta seuraillen Ruokolahden kirkonmäelle. Matkan varrella näet Vuoksenniskan teollisuustaajaman ja ohitat ...
Ruokolahden kirkonmäeltä kohti Utulan kylää tutustut matkan varrella Salpalinjaan ja Toisen Salpausselän maisemiin.
Utulasta kohti Kyläniemen kärkeä pysytään huikaisevissa Toisen Salpausselän maisemissa. Kyläniemen puolelle on vesistön ylitys lossilla; Kyläniemi ...
Rastinvirran ylitys Kyläniemen ja Sarviniemen välillä käy mukavasti ja komeasti Rasti-pyörälautan kyydillä. Nauti Saimaan tunnelmasta myös maissa ...
Jos pidät vesistömaisemista, tämä on sinun etappisi! Taipalsaari on saaristokunta ja pyörätie Taipalsaarelta Lappeenrannan satamaan yksi Suomen ...
Kysymyksiä ja vastauksia
Arvostelut
Arvioimalla autat muita!
Kävijöiden kuvia