Metsä kätkee sisäänsä paljon sellaista mitä et odota sieltä löytyvän. Tällä sodanaikasta puolustuslinjaa myötäilevällä reitillä voit päästää sisäisen tutkimusmatkailijan valloilleen.
Talvisodan (30.11.1939 – 30.3.1940) jälkeen Suomen sotilasjohto käynnisti uuden pääpuolustuslinjan rakentamisen. Tämä Salpa-asemaksi kutsuttu puolustuslinja käsitti lähes koko Suomen itärajan mereltä aina Sallaan saakka. Puolustusasemaan rakennettiin yli 700 teräsbetonista korsua sekä lukematon määrä muita linnoitusrakenteita. Yksi näkyvimmistä rakennelmista oli 4 rivinen panssariestekivilinja, joka on vieläkin hyvin nähtävissä. Vahvimmillaan Salpalinja oli Virolahden ja Miehikkälän alueella, juuri tällä reitillä, joka oli vihollisen odotettu päähyökkäysreitti.
Salpalinjan pyöräilyreitti kulkee pitkin suomalaista maalaismaisemaa, jossa metsät, pellot ja vesistöt vuorottelevat. Reitin varrella on monenlaista kulku-uraa joista suurin osa on hyväkuntoista hiekkatietä. Paikoin löytyy kestopäällystettäkin. Loput reitistä on vanhoja Salpalinjan rakentamista varten tehtyjä "tykkiteitä". Reitin varrelle on merkattu lukuisia vierailukohteita, joissa pääsee tutustumaan Salpalinjan rakenteisiin. Näiden lisäksi metsä kätkee sisäänsä toistasataa merkkaamatonta korsua ja luolaa. Montako niistä sinä löydät?
Kirjoittajan vinkit
- Reitin varrella on satoja historiallisia kohteita. Erityisen hyvin Salpalinjan rakenteisiin pääset tutustumaan Virolahden Bunkkerimuseolla ja Miehikkälän Salpalinja-museolla, joissa molemmissa on lukuisia kunnostettuja korsuja ja muuta sotimiseen liittyviä rakenteita.
- Reitin eteläpäässä olevassa Harjun maatalousoppilaitoksen alueella pääset tutustumaan Harjun hovina tunnettuun kartanoon, joka toimi Salpalinjarakentamisen alkupaikkana ja linnoitusosaston komentopaikkana.
- Virolahden bunkkerimuseolla on mahdollisuus yöpyä pallokorsussa. Lisätietoja

Reittityypit
Ruoka- ja juomapaikat
Virolahden BunkkerimuseoGreen Belt -keskus
Salpaparkki
Salpalinja-museo
Harjun Hovi ja kesäkahvila Kiessi
Turvallisuus
- Korsujen katoilla, sisäänmenoaukoissa ja taisteluhaudoissa on putoamisvaara, joten kuljethan korsujen läheisyydessä varoen.
- Korsuihin ja luoliin tutustuttaessa on syytä pitää toimivaa ja myös tehokasta taskulamppua mukana, sillä korsut ovat täysin pimeitä.
- Korsuihin tutustuttaessa on hyvä pitää pyöräilykypärää päässä, sillä rakenteet on paikoin matalahkoja ja mahdollisuus lyödä päänsä rakenteisiin on todellinen. Jos et käytä kypärää, niin ota ainakin lippalakki pois päästä sillä lippa rajaa näkökenttää ja lisää kolhujen todennäköisyyttä.
- Kallioluolien katoissa on usein lepakoita. Älkää häiritkö niitä, niin ne eivät häiritse teitä.
Neuvoja ja vinkkejä
Virolahden bunkkerimuseolla on mahdollisuus yöpyä pallokorsussa. Katso tästä lisätietoja.
Aloitus
Päätepiste
Reittiohje
Tällä ympyräreitillä on kolme luontaista lähtöpaikkaa:
- Harjun Hovi, Virolahti, Katariinankuja 19
- Virolahden Bunkkerimuseo, Vaalimaantie 1318
- Miehikkälän Salpalinja-museo, Säästöpirtintie 70
Reitti kulkee pääosin vähäliikenteisiä maaseututeitä. Osa reitistä on kestopäällystettyä ja suurin osa hiekkatietä. Pieniä pätkiä on myös polkumaisia. Kaikki reitit ovat kuitenkin pyöräiltävissä peruspyörillä. Reittiä ei ole merkitty maastoon.
Palveluita (ruoka ja juoma) on reitin varrella tarjolla yllä mainituissa lähtöpisteissä sekä Virolahden ja Miehikkälän taajamissa. Reitin välittömästä läheisyydestä löytyy myös muutamia majoituskohteita.
Joukkoliikenne
Joukkoliikenneystävällinen
Haminan suunnasta pääsee kahdesti päivässä Linja-autolla Ravijoelle, jossa pysäkiltä n. o,5 km Harjun oppimiskeskukselle. Tarkemmat aikataulutiedot löytyvät https://www.kotkanaikataulut.fi/hamina/ (Hamina-Vilniemi-Klamila-Virojoki reitti)
Ajo-ohjeet
Tällä ympyräreitillä on kolme luontaista lähtöpaikkaa:
- Harjun oppimiskeskus, Virolahti, Katariinankuja 19
- Virolahden Bunkkerimuseo, Vaalimaantie 1318
- Miehikkälän Salpalinja-museo, Säästöpirtintie 70
Pysäköinti
Kaikissa reitin lähtöpaikoissa on runsaasti ilmaista parkkitilaa
Koordinaatit
Tekijän suosittelema kirjallisuus
Lisätietoa Salpalinjasta ja salpapolusta Salpakeskuksen sivuilta ja Retkipaikan artikkeleista: osa 1 ja osa 2
Suositellut kartat
Tästä kartasta pääsee tutustumaan Salpalinjan pyöräkarttaan Google maps alustalla. Kartalle on merkitty reitin varrelle jäävät korsukohteet.
Välineet ja varusteet
- Reitti on pääosiltaan kuivaa kangasmaastoa eikä sitä varten tarvitse varautua saappailla tms. Joidenkin korsujen lattialla on vettä, joten jos niihin haluaa tutustua on syytä käyttää saappaita.
- Korsuihin ja luoliin tutustuttaessa on syytä pitää toimivaa ja myös tehokasta taskulamppua mukana, sillä korsut ovat täysin pimeitä.
- Korsuihin tutustuttaessa on hyvä pitää pyöräilykypärää päässä, sillä rakenteet on paikoin matalahkoja ja mahdollisuus lyödä päänsä rakenteisiin on todellinen.
Reittiin liittyviä tuotteita ja paketteja
Pyöräile valtakunnan kaakkoisrajan liepeillä upeissa metsä-, pelto- ja järvimaisemissa! Lomalaidun sijaitsee 72 kilometriä pitkän Salpalinja ...
Guesthouse Lokinlaulu sijaitsee meren äärellä Popinniemen kylässä, joka on valkokankaalta tuttu Pertsan ja Kilun kotikylänä. Popinniemi sijaitsee ...
Koe ja näe omatoimisesti upeat pyöräreitit, jotka vievät sinut palkittuihin puistoihin, Kymijokivarren maisemiin ja historiaa huokuviin kaupunkeihin. ...
Metson majoitus sijaitsee sopivassa solmukohdassa sinulle, joka haluat pyöräillä asfalttiteitä pidempääkin matkaa lähikaupunkeihin tai sinulle, joka ...
Koe ja näe omatoimisesti Kotkan-Haminan seudun kulttuurikohteet, upeat kosket ja palkitut puistot sekä seudun historialliset kerrostumat Tämä ...
Tilastot
- 31 Reitin kohteet
- 31 Reitin kohteet
Kysymyksiä ja vastauksia
Onko sinulla kysyttävää tästä sisällöstä?
Arvostelut
Arvioimalla autat muita!
Kävijöiden kuvia