Kelventeen harjupolku, Päijänteen kansallispuisto
Eteläisellä Päijänteellä, Padasjoella sijaitseva 8 kilometrin pituinen Kelvenne on Suomen suurimpia ja komeimpia harjusaaria. Saaren halki kulkee retkeilyreitti. 1960-luvun huimista lomakeskussuunnitelmista huolimatta Kelvenne on säilynyt rakentamattomana saarena, joka on keskeinen osa vuonna 1993 perustettua Päijänteen kansallispuistoa.
Päijänteen kansallispuiston sydämessä kulkeva Kelventeen harjupolku vie kulkijan kauniille hiekkarannoille, hiljaiseen metsään ja korkeiden harjujen päälle. Reitti etenee helppokulkuista polkua pitkin kauniissa harju- ja järvimaisemissa. Kelvenne on jääkauden muodostama harjusaari ja reitillä on nähtävissä paljon jääkauden jättämiä jälkiä, kuten harjuja, suppia ja suojaisia laguuneja. Jääkaudesta muistuttaa myös saaren keskellä sijaitseva suppajärvi.
Kelventeeseen voi tutustua niin päivä- kuin viikonloppuretkellä. Reitin varrella on useita tulentekopaikkoja, jotka ovat reitillä tasaisin välein. Tulentekopaikoilla on polttopuita ja käymälät. Leiriytyminen on sallittu kuudella telttailualueella. Katso kartta Päijänteen kansallispuiston palveluista.
Kelvenne syntyi noin 11 500 vuotta sitten viimeisimmän jääkauden loppuvaiheessa. Mannerjäätikön sulamisvesien kuljettamaa ja lajittelemaa soraa ja hiekkaa kerrostui jäätikön sisällä virranneen joen kohdalle jään reunan vetäytyessä hitaasti luoteeseen. Saareen syntyneet useat syvät suppakuopat ovat muistoina valtavista jäälohkareista, jotka maahan hautautuneina sulivat vähitellen jättäen jälkeensä kartiomaisen kuopan, supan. Niistä osa on soistunut pieniksi rämeiksi. Kelvenne on osa maisemallisesti merkittävää peräkkäisten harjusaarten ketjua Hinttolanselän ja Tehinselän välillä. Saaret muodostavat niiden välisten vedenalaisten harjuselänteiden kanssa edustavan, mantereelle ulottuvan jatkumon. Kelvenne kohoaa korkeimmalta laeltaan jopa yli 50 m Päijänteen pinnasta.
Kelventeen saari on myös Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin merkittävimpiä kohteita.
Kirjoittajan vinkit
Kelvenne sopii loistavasti veneilijöille, melojille ja SUP-retkeilyyn. Loistava tapa tutustua Päijänteen kansallipuistoon on risteillä sisävesiristeilyllä.
Saaren parhaat nähtävyydet ovat upeat hiekkarannat, suojaisat laguunit ja suppalampi keskellä saarta.
Reittityypit
Näytä korkeusprofiiliTurvallisuus
Soveltuu myös lapsiperheille. Paikoitellen lyhyitä jyrkkiä nousuja ja hieman kivikkoista polkua.
Neuvoja ja vinkkejä
Reittilaiva kulkee Kelventelle kesäkuun lopulta elokuun alkuun.
Tutustu tarkemmin Päijänteen kansallispuistoon.
Roskattoman retkeilyn periaatteet
Turvaathan kulutus- ja häiriöherkän saaristoluonnon monimuotoisuuden säilymisen. Noudata puiston järjestyssääntöjä sekä luontoa ja kanssaretkeilijöitä kunnioittavaa retkietikettiä https://www.luontoon.fi/retkietiketti
Aloitus
Reittiohje
Reitin voi aloittaa joko Kelventeen saaren eteläpäästä, Kirkkosalmesta tai pohjoispäästä, Likolahdesta. Polku kulkee saaren päästä päähän poiketen välillä rantaan ja korkeiden harjujen päälle. Koukunlahden ja Supanlahden välillä reitti haarautuu kahtia harjun päällä kulkevaan ja länsirantaa seurailevaan polkuun, jotka yhdistyvät n. 500 metrin jälkeen. Reitin varrella on useita kauniita taukopaikkoja, jotka sijaitsevat suojaisilla lahdenpoukamilla ja hienoilla hiekkarannoilla. Saaren keskellä voi ihastella jääkauden muodostamaa suppajärveä sekä matkan varrella suopursujen tuoksuttamia pieniä rämeitä. Reitti on merkitty pääosin sinisin merkein.
Reitti on vaihteleva ja miellyttävä päiväretkikohde. Kelveenteellä voi myös yöpyä, sillä saarella on kuusi telttailualuetta (Kirkkosalmi, Hinttolanhiekka, Kyyränlahti, Nimetön, Isohieta ja Likolahti).
Joukkoliikenne
Reittilaiva kulkee Kelventeelle kesäisin kesäkuun lopusta elokuun alkuun kolmena päivänä viikossa. Katso tarkemmat aikataulut: Jenni-Maria III -laiva
Ajo-ohjeet
Reitin alkuun pääsee kesäaikana joko laivalla, venetaksilla, omalla veneellä tai meloen. Rantautuminen on mahdollista omalla veneellä Kelventeen moniin lahtiin.
Lähtöpiste: Kirkkosalmessa, Kelventeen eteläpäässä N61 19.723 E25 27.122
Päätepiste: Likolahdessa, Kelventeen pohjoispäässä saaren länsirannalla N61 23.633 E25 26.661
Pysäköinti
Reittilaiva Kelventeelle kulkee Padasjoelta ja Karisalmen sillan laivalaiturista. Padasjoen satamassa ja Karisalmen sillan parkkipaikalla on ilmainen pysäköinti.Koordinaatit
Tekijän suosittelema kirjallisuus
-
Forsberg, P.: Kansallispuistot tutuiksi Länsi-Suomi
- Forsberg, P., Sorsa, M.: Kansallispuistot tutuiksi Suomi
Suositellut kartat
Kartta Päijänteen kansallispuistosta
- Retkeily GT Etelä-Suomi, 1:250 000. Karttakeskus 2019.
- Evo Päijänne Ilvesvaellus vedenkestävä ulkoilukartta, 1:25 000.Karttakeskus 2017.
- Maastokartta M432, 1:50 000. Maanmittauslaitos 2012.
- Sisävesikartta 443 Ruoniemi-Kalkkisten kanava, 1:40 000. Karttakeskus 2002.
- Vesiretkeilyreitit -melontakartta, 1:50 000. Padasjoen Latu ry.
- Evo & Päijänne, vedenkestävä kartta, 1:25 000, Calazo Förlag 2016.
- Vedenkestävä veneilykartta Padasjoki Kuhmoinen Sysmä 1:50 000,Karttakeskus 2017.
Välineet ja varusteet
Reitin voi kulkea lenkkikengissä, mutta vaelluskengät ovat tukevampi vaihtoehto kivikkoisissa kohdissa. Tulentekoa varten kannattaa varata mukaan puukko ja tulitikut.
Reittiin liittyviä tuotteita ja paketteja
Joustavat taksivenekyydit Kelventeelle Päijänteen kansallispuistoon.
Tilastot
- 6 Reitin kohteet
- 6 Reitin kohteet
Kysymyksiä ja vastauksia
Onko sinulla kysyttävää tästä sisällöstä?
Arvostelut
Arvioimalla autat muita!
Kävijöiden kuvia