Kammiovuori jota myös Sysmän katoksikin kutsutaan, on luonnonrauhan ja hiljaisuuden tyyssija. Puhdas luonto ja jylhältä vuorelta avautuva upea metsä- ja järvimaisema ihastuttavat luonnon ystävää. Jykevät punarunkoiset männyt ja kirkkaana välkkyvä järven pinta luovat unohtumattoman kokemuksen.
Kammiovuoren laelle kiivetessäsi valloitat Etelä-Suomen toiseksi korkeimman kohdan, jonka laelta avautuu vaikuttava maisema kauas Päijänteelle. Hienon näköalan lisäksi mielenkiinnon herättävät mahtava seitsemän metrin korkuinen siirtolohkare Linta sekä Hiskiaan luola, joka perimätiedon mukaan oli 1900-luvun alkupuolella Kammiovuorella eläneen erakon asuinsija.
Reitin varrella voit poiketa myös pienelle suolle. Suot ovat tavallisesti alavilla mailla, mutta Kammiovuoren suo sijaitsee mielenkiintoisesti 205 metriä merenpinnan yläpuolella. Vuorenvalloituksen ja tunnelmallisella metsäpolulla taivaltamisen jälkeen on mukava levähtää viehättävän nuotiopaikan uudella laavulla ja nauttia retkipäivän antimista.
Kammiovuori on yksi Salpausselkä UNESCO Global Geoparkin vaikuttavimmista kohteista. Laelta avautuvat upeat maisemat Päijänteelle ja jylhään kallioiseen vuorimaahan, joka on jäänteenä muinaisesta, lähes 2 miljardia vuotta sitten syntyneestä poimuvuoristosta. Pohjoispään länsijyrkänteen alla on jyrkänteestä irronneiden kivien muodostama, massiivinen louhikko.
Kirjoittajan vinkit
Vintturin kylässä, 3 km Kammiovuorelta, sijaitsee kesäravintola Yhden lehmän navetan pubi, joka on asiakkaiden keskuudessa kulttimaineessa ja ”keskellä ei mitään”. Vintturissa on tarjolla myös majoitusta ja kesätapahtumia, ja kylässä on laituri veneellä saapuville.
Kammiovuoren reitin alkuun parkkipaikalle, on tulossa kuivakäymälä keväällä 2023.
Reittityypit
Näytä korkeusprofiiliRuoka- ja juomapaikat
Yhden Lehmän Navetan PubiTurvallisuus
Reitillä on vaikeakulkuista maastoa ja jyrkkiä ylä- ja alamäkiä. Reitti on monin paikoin myös kivinen, ja puiden juurakoita on paljon. Varsinkin kostealla ja sateisella säällä tulee olla tarkkana, koska puiden juurakot, liukkaat kivet ja lehdet polulla voivat olla liukkaita.
Varsinkin kalliojyrkänteen reunalla liikuttaessa sekä reitin jyrkimmillä osuuksilla on noudatettava erityistä varovaisuutta.
Vaativuudestaan huolimatta Kammiovuori on suosittu retkikohde myös lapsiperheiden keskuudessa. Reitti on kuljettavissa sulan maan aikaan.
Neuvoja ja vinkkejä
Kannattaa varata riittävästi juomaa ja retkievästä, koska lähimmät kaupat sijaitsevat 27 kilometrin päässä Sysmässä.
Helsingistä Jyväskylään kulkee pyöräilyreitti Sysmän kautta, joten voit yhdistää pyöräretken yhteyteen retkipäivän Kammiovuorella.
Kammiovuorelta voi patikoida Hartolan Purnuvuorelle, mutta välillä ei ole viitoitusta.
Näköalapaikalla on pöytä ja penkit, ja alempana reitin varrella laavu tulipaikkoineen.
Tutustu Retkeilyn ABC - Retkietikettiin
Aloitus
Reittiohje
Parkkipaikalta näkyvä kutsuva ja jykevä puuportti johdattaa Kammiovuoren polulle ja luonnonsuojelualueelle. Reitti on merkitty puihin sinivalkoisilla maalimerkeillä. Polun varrella on myös alueen luonnosta kertovia opastauluja.
Portin jälkeen polku nousee läpi lehtomaisen ja havupuuvoittoisen sekametsän ympäröimänä kohti Kammiovuoren huippua. Laavupaikan risteykseen saavutaan melko pian lähtöpaikalta, joten voi olla mielekkäämpää käydä ensin Kammiovuoren laella nauttimassa upeista maisemista ja hengähtää laavulla vasta takaisinpäin tultaessa.
Laavuristeyksen jälkeen polku haarautuu ympyräreitiksi. Polun varren nähtävyyksiin kuuluvat Hiskiaan luola, seitsemän metriä korkea siirtolohkare Linta sekä itse Kammiovuoren laki. Ennen Kammiovuoren laella saapumista, kalliolla on nähtävissä pieni rautakehikko, joka on yksi Struven ketjun kolmiomittauspisteistä.
Reitti jatkuu Kammiovuoren laelta jyrkähköä ja juurakkoista polkua pitkin alaspäin kohti lehtomaista laaksoa. Kulkua helpottavat maastoon rakennetut puuportaat. Polun varren maisemissa on sammaloituneita kiviä ja kaunista koskematonta luontoa. Laakson jälkeen polku kulkee ylämäkeen kohti siirtolohkare Lintaa.
Lintan ihastelun jälkeen kuljetaan tunnelmallisessa kuusimetsässä, kunnes saavutaan laavu- ja nuotiopaikalle. Laavun ympäristö on viehättävä taukopaikka mäntykankaan siimeksessä. Siellä on mukava nauttia retkieväitä ja viettää kiireetöntä aikaa.
Laavun jälkeen saavutaan lyhyen matkan päästä samalle polulle, jota kuljettiin alkumatkaa pitkin. Nyt käännytään vasemmalle ja laskeudutaan alas kohti parkkipaikkaa, vielä jonkin aikaa luonnonkauneudesta, raikkaasta ilmasta ja hiljaisuudesta nauttien.
Joukkoliikenne
Kammiovuorelle ei ole julkisia yhteyksiä, mutta Päijät-Hämeen aluetaksi palvelee numerossa 060 110 060.Ajo-ohjeet
Reitin alkuun pääsee omalla autolla tai polkupyörällä. Sysmästä ajetaan tietä 612 pitkin 24 km kohti Luhankaa, kunnes käännytään oikealle Vintturintielle, jota jatketaan 2 km. Tämän jälkeen käännytään vasemmalle Nutturintielle, jota jatketaan vielä noin 1 km Kammiovuoren parkkipaikalle.Pysäköinti
Kammiovuoren parkkipaikka on lähtöpaikan välittömässä läheisyydessä.Koordinaatit
Välineet ja varusteet
Reitille kannattaa ottaa mukaan tulentekovälineet ja puukko. Laavulla on polttopuita nuotion tekoa varten ja kuivakäymälä.
Reitti on vaativa ja paikoin erittäin mäkinen ja kivikkoinen, joten tukevat jalkineet ovat suositeltavat. Sateisella ja kostealla säällä reitille voi muodostua lätäkköjä, jolloin kannattaa valita vedenpitävät kengät. Kohde ei sovellu liikuntarajoitteiselle.
Tilastot
- 7 Reitin kohteet
- 7 Reitin kohteet
Kysymyksiä ja vastauksia
Onko sinulla kysyttävää tästä sisällöstä?
Arvostelut
Arvioimalla autat muita!
Kävijöiden kuvia